Oryginalny filtr ze stali szlachetnej do kawy po wietnamsku - PHIN (drip), pozwoli w pełni cieszyć się znakomitym smakiem grubomielonej kawy Trung Nguyen.
Filtr stał się symbolem w kulturze picia kawy w Wietnamie. Wizerunek filiżanki do kawy z umieszczonym na niej filtrem nie tylko wędruje po kraju w kształcie litery S, ale towarzyszy Wietnamczykom w wielu krajach na całym świecie.
Filtry do kawy są zwykle wykonane z aluminium, kilka innych ze stali nierdzewnej lub ceramiki, o średnicy około 7-10 cm, aby zmieścić się na filiżance, filtr składa się z trzech części: kielicha filtra, tarczy filtra do kompresji i nasadka filtra.
Dobry filtr składa się z następujących elementów:
Liczba otworów w filtrze i filtrze dolnym powinna być równa i równomiernie rozłożona.
Wielkość otworów filtra musi być zgodna z wielkością ziaren kawy po zmieleniu.
Filtr może ekstrahować około 55-60 kropli kawy na minutę.
Pokrywa musi być szczelna, aby zatrzymać ciepło.
Otwór w pokrywie jest równomiernie rozłożony, ma grubszą gęstość niż otwór w korpusie, a dolny filtr umożliwia lepszą penetrację wody w kawie.
Aluminiowy filtr do kawy jest popularny wśród wielu osób ze względu na jego zdolność do dobrej kontroli temperatury, dzięki czemu filiżanka kawy po przefiltrowaniu nadal ma określoną temperaturę. Dno filtra z mikrootworami zapobiega wpadaniu kawy mielonej pod filiżankę, tarcza filtra zagęszcza kawę mieloną, pomagając przefiltrować wrzącą wodę, aby uzyskać całą esencję kawy, pomagając wydobyć skuteczny smak kawy. bardziej owocne.
Ekspres do kawy to jedno z tych narzędzi, które są proste w obsłudze. Zakończenie procesu parzenia zajmuje tylko 60-90 sekund, 5-8 minut oczekiwania na wlanie się wrzącej wody, możesz wydobyć wszystkie 60 ml pysznej i pysznej kawy:
- Przepłucz filtr gorącą wrzącą wodą, aby wyczyścić filtr i podgrzej go.
Umieść filtr na filiżance.
- Napełnij filtr tradycyjną, gruboziarnistą kawą w proszku.
- Wlej wrzącą wodę o temperaturze 95 - 97 stopni na powierzchnię kawy i pozostaw na około 8 minut, aby kawa wsiąkła w wodę i równomiernie zakwitła. Następnie delikatnie dociskasz pokrywkę, napełniasz filtr wrzącą wodą i czekasz, aż poczujesz kwintesencję kawowych kropel.