Ryż brązowy i ryż biały mają podobne ilości kalorii i węglowodanów. Brązowy ryż jest pełnoziarnistym i dobrym źródłem magnezu, fosforu, selenu, tiaminy, niacyny, witaminy B6 i manganu oraz jest bogaty w błonnik. Ryż biały, w przeciwieństwie do ryżu brązowego, ma usunięte otręby i kiełki, a zatem ma inną zawartość odżywczą.[12]
Ryż brązowy to cały ryż, z którego usuwana jest tylko łuska (najbardziej zewnętrzna warstwa). Aby wyprodukować biały ryż, kolejne warstwy znajdujące się pod łuską (warstwa otrębów i zarodek) są usuwane, pozostawiając głównie bielmo skrobiowe.
Ryż ST 24 jest miękki po ugotowaniu, ma naturalny smak pandan i wysoką wartość odżywczą. To właśnie te zalety pomogły tej odmianie ryżu zdobyć drugą nagrodę i znaleźć się w 3 najlepszych odmianach ryżu w konkursie na najlepszy ryż na świecie.
Wartość odżywcza na 100 g
Energia 1548 kJ (370 kcal)
Węglowodany: 77,24 g
Cukry 0,85 g
Błonnik pokarmowy 3,52 g
Tłuszcz 2,92 g
Białko 7,85 g
Woda 10,37 g
Opakowanie: 1kg/pudełko, 22 pudełka/karton
Kraj pochodzenia: WIETNAM
Marka: Asiafoods