Makaron Udon może być kwadratowy lub okrągły, rozszerzając się po ugotowaniu jak spaghetti, dzięki czemu jest wyjątkowo gruby i miękki. Makaron Udon jest zwykle spożywany na gorąco z zupą zrobioną z sosu sojowego, powierzchnia miski jest często ozdobiona szypułkami cebuli, ale Udon można również jeść na zimno, tak jak robią to Japończycy latem. Makaron błyskawiczny Udon jest łatwy do ugotowania i pyszny dzięki charakterystycznemu pikantnemu bulionowi.
Makaron Udon wytwarzany jest z mąki pszennej. Charakterystyczną cechą makaronu udon jest to, że jest bardzo gruby, grubszy niż makaron soba, a włókna są również bielsze i twardsze. Średnica makaronu wynosi zwykle około 1 cm, podobnie jak w pałeczce. Istnieje jednak wiele odmian makaronu Udon w Japonii, a sposób przygotowania makaronu Udon w Japonii jest bardzo zróżnicowany.
- Kake Udon to najbardziej podstawowe danie z makaronem w rodzinie Udon. Ten makaron zjada się na gorąco przez dodanie bulionu, a następnie delektowanie się nim bez dodawania niczego więcej (kake oznacza chan up). Użytkownik może dodać kilka przypraw, takich jak cebula. pieprz . Rosół z makaronem to zupa z sosu sojowego, mirin (japońskie wino używane do przyprawiania) i dashi (rosół z mięsa, ryb, warzyw lub wodorostów).
- Kitsune Udon: Ten makaron jest podawany z tofu, może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Tempura Udon. Ten makaron można jeść na zimno lub na gorąco. Użytkownicy sami napełniają zupę podczas jedzenia i mogą dodawać przyprawy i cytryny.
- Tsukimi Udon, Tsukimi po japońsku oznacza „Obserwowanie Księżyca”: „księżyc” to żółtko jajka umieszczone na tym talerzu z makaronem Udon.
Kiedy suszony makaron Udon podaje się z filiżanką sosu do maczania, składamy kilka makaronów i maczamy je najpierw w sosie do maczania, a później cieszymy się.
Kiedy makaron udon jest podawany w misce pełnej zupy, użyj pałeczek, aby złożyć makaron do ust i cieszyć się nim.
Jeśli jesz makaron w sklepie z makaronem Udon, być może nie będziesz w stanie oprzeć się silnemu ssaniu makaronu przez ludzi wokół i natychmiast naśladujesz. Dźwięk ssania podczas jedzenia makaronu poprawi smak i zmniejszy temperaturę makaronu, gdy wkładasz go do ust. Jeśli miska z makaronem, którą jesz, to zupa z makaronem, to najlepiej pić je bezpośrednio z miski bez użycia łyżki, ponieważ będzie smaczniejsza i nie musisz obawiać się niegrzeczności, ponieważ to normalne w japońskich restauracjach .
Certyfikacja:
Certyfikat PGIS* dla towarów importowanych z poza UE dopuszczonych do obrotu.
*PGIS – Państwowy Graniczny Inspektorat Sanitarny