Sałatka z Pomelo i Krabem

Kategorie : Przepisy
star
star
star
star
star

Sałatka z Pomelo i Krabem to lekka i orzeźwiająca potrawa, łącząca soczyste kawałki pomelo z delikatnym mięsem kraba, chrupiącymi warzywami i świeżymi ziołami. Całość jest skropiona aromatycznym sosem na bazie sosu rybnego, soku z limonki i cukru palmowego, co nadaje sałatce wyrazisty, egzotyczny smak. Idealna jako przystawka lub lekki posiłek.

Składniki:

  • 1 pomelo
  • 200 g mięsa z kraba (może być z puszki lub świeże)
  • 1 mała czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 mała marchewka (starta na tarce)
  • 1 czerwona papryczka chili (drobno posiekana, opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej kolendry (posiekanej)
  • 2 łyżki mięty (posiekanej)
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (drobno posiekanych)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (lub brązowego cukru)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. arachidowego)

Przygotowanie:

  1. Pomelo: Obierz pomelo, usuń białą skórkę i oddziel miąższ na mniejsze kawałki. Przełóż do dużej miski.

  2. Przygotowanie warzyw: Dodaj do miski posiekaną cebulę, startą marchewkę, chili, kolendrę i miętę. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  3. Mięso z kraba: Jeśli używasz świeżego mięsa z kraba, upewnij się, że jest dokładnie oczyszczone. Jeśli z puszki, odcedź je i delikatnie rozdziel na mniejsze kawałki. Dodaj kraba do sałatki.

  4. Sos: W małej miseczce połącz sos rybny, sok z limonki, cukier palmowy, sos sojowy i olej. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  5. Połączenie składników: Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  6. Podanie: Przełóż sałatkę na talerz, posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj od razu.

Smacznego!

źródło zdjęcia

Tam som-o nam pu

Udostępnij tę treść

Zaloguj się, aby ocenić ten produkt

Śledź nas na Facebooku